2011. július 9., szombat

Ausztria, osztrák nagyvárosok - a főváros: Bécs, SzG3

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klímaszerelés Budapesten és környékén

További osztrák beszámolók:
Grác (Graz)
- Innsbruck
- Fürstenfeld
- Güssing
- Weiz
Barenschützklamm, Ötschergraben
Wachau - Nibelungengau
Hohe Wand, Rax, Schneeberg
Várak, kastélyok Ausztriában
- Batthyányok földje
- végig a Rába (Raab) mentén
- Tabor
- St. Martin
- Herberstein, a kastély és az állatkert
a Stubenbergersee és környéke

Bécs sokunk számára a NYUGAT-ot jelentette 1989 előtt. A mai schengeni határok mellett sokan el sem tudják képzelni, hogy micsoda nagy szó volt, hogy három évente el lehetett menni nyugatra és nem mindig Bécs felé ment az út (mert OTT már voltunk!). Mi viszonylag szerencsések voltunk, mert több ismerősünk is van Ausztriában, akikkel sikerült meghívó levelet küldetnünk a részünkre, bár elég nehéz volt elmagyarázni ennek a hátterét. Az első nyugati utam 1974-ben Ausztriába és Svájcba vezetett és az első nap első állomása Bécs volt. Már csak e miatt is erős nosztalgiával tekintek a városra. Na de ennyi elég is a múltból, ugorjunk át a jelenbe:

Mo-ról a legtöbben Hegyeshalom irányából mennek Bécs felé. Ennek egyik előnye az, hogy nem kell semerre menni, csak követni az út nyomvonalát és már Bécs belvárosában vagyunk. Az autópálya jobb oldali sávja Bécsbe beérkezve átmegy a Duna csatorna jobb oldalára és egyirányú útként halad mellette végig. Mi a vasúti híd utáni 5. hídon szoktunk balra átkanyarodni a belváros felé és ott leparkolni (ha szombaton jövünk, akkor elég közel lehet jutni a Stephansdom-hoz, akkor a felszíni parkolás már ingyenes!), máskor egy mélygarázsban rakjuk le a kocsit. 
A legkönnyebb a Rotenturmstraße-n bejutni a központba, a Gräbenre.

a Rotenturmstraße - karácsonyi kivilágítás

Az első jelentősebb állomás a Stephansdom. Ez egy kötelező jellegű kűr, ide mindenki eljön. A Stephansdom nemcsak Ausztria, hanem a világ egyik legszebb gótikus temploma. A templomot Jasormirgott Henrik uralkodása alatt kezdték el építeni. Nyugati homlokzata a XIII. századból való. 1716 óta érseki székesegyház. Bécsi kedélyességgel egyszerűen csak "Steffl"-nek becézik (lásd még Steffl sör). Az é-i toronyban lifttel jutunk fel az öreg "Pummerin" haranghoz, melyet török ágyukból öntöttek.

a Stephansdom - karácsonyi kivilágítás

Tovább haladva a Duna csatorna felől a Belváros felé, majdnem a templom után elérjük a Gräben-t, amely Bécs egyik legelegánsabb sétáló és bevásárló utcája (csak vastag bukszájúaknak!), kissé térszerű alakkal. A közepe táján egy hatalmas, 21 m magas Szentháromság szobor áll. 

a Gräben - karácsonyi kivilágítás


a Szentháromság szobor (Gräben)

A Gräben egyik beszögelése a Petersplatz, ennek a kis terecskének a közepén áll a tisztán barokk stílusú Peterskirche, mely 1702 és 1733 között épült. Az eredeti templom alapozásának éve kb. 800(!), ez volt Bécs legrégebbi temploma.

a Peterskirche - karácsonyi kivilágítás
Peterskirche

Ha a Gräben végén balra fordulunk a Kohlmarkt-on (Szénpiac), néhány perc múlva a Michaelerplatz-on találjuk magunkat. Itt találjuk Bécs egyik nagy nevezetességét, a Hofburg-ot. A Hofburg-ba három felől lehet bejutni, innen a Michaelerplatz-ról, az ezzel szomszédos Josefsplatz-ról (a két helyet az árkádos Reitschulgasse köti össze), valamint a Hofburg túlsó feléről, a Ring felől (innen a  Heldenplatz-on keresztül) juthatunk be.

a Michaelerplatz - a Hofburg bejárata
a Michaelerplatz - a Hofburg bejárata


1918-ig a Hofburg a Habsburg császárok hatalmas birodalmának központja volt. A Habsburgok az egykoron „császári fórumnak“ szánt építményeket csodálatos épület együttessé alakították, kezdve a XIII. századi régi vártól egészen a 1900-as évekből származó legfiatalabb épületekig. Manapság több mint két tucat világhírű gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók a Hofburgban. A kulturális élményt kávéházak, éttermek és parkok egészítik ki. A tágabban értelmezett Hofburgba még olyan helyek is beletartoznak, amelyeket nem is gondolnánk, ilyenek pld a Szépművészeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum is.
A kormányzati részeket leszámítva, gyakorlatilag egy nagy múzeum együttes lett a Hofburg. Teljesség igénye nélkül megpróbálom felsorolni az itt megtalálható kiállításokat, múzeumokat és egyéb meglátogatható helyeket.
- a Császári lakosztályok
- az Ezüstkincstár
- a Sissi múzeum
- a Spanyol lovasiskola
- a Régi hangszerek gyűjteménye
- az Ephesos múzeum
- a Természettudományi múzeum
- a Szépművészeti múzeum
- az udvari zenészek kápolnája
- a Kincstár
- az Udvari vadászati és fegyvergyűjtemény
- a Néprajzi múzeum
- az Albertina
- az Osztrák Nemzeti Könyvtár:
- a Papirusz múzeum
- az Ágoston rendi olvasóterem
- az Ágoston rendi templom
- Földgömb és eszperantó múzeum
- Osztrák film múzeum
- Osztrák színház múzeum
- Pillangók háza, Pálmaház

A pirossal jelzetteket sikerült eddig megnéznünk, így ezekről fogok egy kicsit részletesebben beszámolni.

Most nézzük meg először a Hofburg épületeinek egy részét kívülről:

az Osztrák Nemzeti Könyvtár: a Papirusz múzeum
belső udvar a Hofburgbana Svájci kapu (itt lehet a Kincstárhoz bejutni)
a Kincstárban
a Kincstárban
a Hofburg a Burgtor felől
a Hofburg
a Pálmaház (Pillangóház)
a Pillangóház
az Albertina
az Albertina
a Burgtor (vagy Heldentor)
itt lehet a Szépművészeti Múzeum felől a Hofburgba bejutni
az Augustinerkirche

A császári lakosztályok (Die Kaiserappartements): Ferenc József császár és Erzsébet királyné lakott itt a gyerekeivel és az udvartartásával. A látogatás során megtekinthetőek a császári udvartartás szobái, a konferencia terem, ahol a miniszterek tartották összejöveteleiket, a nagy fogadóterem (audiencia terem - Peter Krafft freskóival). Ugyancsak megtekinthető Ferenc József császár dolgozószobája, Erzsébet királyné nappali és és hálószobája, számos szalon és egy fürdőszoba is.
Az ezüst kincstár (Silberkammer): itt egy "kis" betekintést lehet nyerni a császári udvar háttértevékenységeibe: mivel tálaltak, mivel ettek a császári udvarban. Meg lehet csodálni a legkülönfélébb arany és ezüst étkészleteket, bécsi, milánói, sevres-i és ázsiai porcelánokat, valamint a "Grand Vermeil Service"-t és egy 140 személyes terítéket is.
A Kincstár (Schatzkammer): A Kincstárba a Svájci udvar felől tudunk bejutni. Figyelem: néha hatalmas sorok alakulnak ki, ha egyszerre érkezik ide több kiránduló busz közönsége. Ha bejutunk, tényleg a kincsek hatalmas tárházával találkozunk, bár a kincseken néha mást értenek mint mi (pld. nagy területet képeznek a különféle ruhadarabok, melyek valóban mesések, elkészítésük évekbe tellett, de a kincs nekünk az arany, a gyémánt). De azért "tényleges" kincsekkel is találkozunk, pld. II. Rudolf császár koronájával. Szerintem legalább egyszer érdemes megnézni, az biztos, hogy sokkal "kincstárabb", mint a fraknói.
A pillangók háza, pálmaház (Schmetterlinghaus, Palmenhaus): Bécs egyik legszebb szecessziós épületében található a pillangóház és egyben pálmaház is, kb. 200 m-re az Operaháztól. Erről csak annyit, hogy szebbnél-szebb pillangók szálldosnak a pillangóházban, egészen közelről megfigyelhetőek.
A Szépművészeti múzeum (Kunsthistorisches Museum): a múzeum Gottfried Semper és Karl von Hasenauer tervei alapján épült, akkor még a császári gyűjtemény elhelyezésére. 1891-ben nyitották meg és jelenleg is a világ egyik legnagyobb műgyűjteményének számít. Mi a klasszikus festészeti kiállítást néztük meg, itt valóban a legnívósabb festmények eldorádója található: Vermeer, Raffael, Velasquez, Rubens, Rembrand, Tizian, Tintoretto. Itt található a világ legnagyobb Brueghel gyűjtemény is. A lépcsőházban található kávéházat a világ egyik legszebb kávéházának tartják. Maga a főlépcsőház is egy műremek. Az egyiptomi részlegen is "átszaladtunk" gyorsan.


a Szépművészeti Múzeum
a Szépművészeti Múzeum
 a Szépművészeti Múzeum - a kávéház
a Szépművészeti Múzeum - a fő lépcsőház
 a Szépművészeti Múzeum
 a Szépművészeti Múzeum
a Szépművészeti Múzeum
a Szépművészeti Múzeum - az antik részleg
A Szépművészeti Múzeummal szemben található a Természettudományi Múzeum.


a Természettudományi Múzeum
a Természettudományi Múzeum

Ha a Szépművészeti Múzeumtól tovább haladunk kifelé (átkelve a Museumsplatznak nevezett úton), rögtön a Múzeum Negyednek nevezett területre jutunk (Museumsquartier)

Museumsquartier

A Múzeum Negyed térképe itt található meg.
A Múzeum Negyed mára Bécs egyik legelfogadottabb találkahelyévé nőtte ki magát. A környékén szokás szerint nagyon nehéz parkolni, a mélygarázsok lejáróit eléggé nehéz megtalálni, de érdemes, mivel ha valaki itt parkol, akkor nem tudja túllépni azt a parkolási időt, amit esetleg a felszínen a parkoló kártyákkal beállított (ez egész Bécsre érvényes). A mélygarázsok árai eléggé húzósak, de a büntetés még inkább!
De most térjünk vissza a negyedhez. A sok egyéb mellett két jelentősebb múzeum található itt: a mumok (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien) és a Leopold Múzeum. Mi az utóbbit néztük meg, mert akkor úgy hirdették magukat, hogy Klimt kiállítás van benne és Ő az egyik nagy kedvencünk. Találtunk is néhány képet (talán 5-6-ot), de a többi kép inkább hasonlított egy modern munkásmozgalmi kiállításhoz. Valahogy az arányokról és a Klimt festmények számáról valahogy a plakáton elfelejtkeztek. E miatt utólag sajnáltuk a kiadott 10 Euro-t/fő, mivel ennél nem sokkal drágábban a Szépművészeti Múzeum ennél lényegesen nagyobb élményt kínált. Utólag persze okosabb az ember, de még Bécsben is csak óvatosan a reklámokkal!

a mumok
a Leopold Múzeum
Leopold Múzeum - egy "hagyományos" Klimt kép
Leopold Múzeum - ez is egy Klimt kép!

Most egy pillanatra ugorjunk vissza a belvárosba, konkrétan a kis-Duna partján található Weißgerberlände nevű utcájába, ugyanis itt található a Kunsthaus, másképpen a Hundertwasser Múzeum. Ezt semmiképpen nem szabad kihagyni! Friedensreich Hundertwasser Friedrich Stowasser néven született Bécsben, képzőművész. Jelentőset alkotott az építészet területén, különös alakú és színvilágú építményeivel a természethez akart minél közelebb kerülni. Munkásságának egy nagy részét mutatja be az itteni kiállítás (építészet és képzőművészet). Sajnos a tárlaton nem nagyon lehet fotózni, mivel igencsak figyelik ezt.

a Kunsthaus
A Kunsthaus - szökőkút az előtérben

Visszatérve a Múzeum Negyedhez, ha innen É felé haladunk a Ringen kb 700-800 m-t, elérünk a Rathausplatz-ra. Itt található a bécsi Rathaus (Városháza). Születését annak köszönhette, hogy a régi városháza már kicsinek bizonyult a birodalom fővárosának ügyeihez, ezért elhatározták egy nagyobb városháza építését. A historizáló gótikus stílushoz a mintát a brüsszeli városházától vették. Építése idején sorra nyíltak meg a szintén a Ring mentén épített új birodalmi épületek: a Parlament, a Burgtheater, a Bécsi Egyetem és az Operaház épületei. Manapság arról híres ez a környék, hogy itt tartják Bécs egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) karácsonyi vásárát.

a Városháza karácsonyi kivilágítása
 advent Bécsben (2017)
 advent Bécsben (2017)
advent Bécsben (2017)
a Burgtheater
a Burgtheater


És most elérkeztünk nemcsak Bécs, hanem Ausztria egyik legnagyobb látványosságához, a Schönbrunn-i kastélyhoz. A Múzeum Negyed felől könnyen megközelíthető autóval, csak 4 utca saroknyit kell visszafelé menni DK-i irányba a Ringen (az Opera felé), majd rátérni az 1-es útra (jobbra), amely Salzburg felé megy. Az U4-es metróval is ki lehet ide jutni. A kastélypark körül hatalmas felszíni parkolók találhatóak. Több bejárata is van a parknak, de a kastély látogatáshoz legcélszerűbb a főkapun belépni.


Schloß Schönbrunn - a főbejárat

A kastély területe 1569-ben került császári birtokba, egyszerűen megvásárolták. A folyamatos fejlesztések után a jelenlegi kastély forma kb. 1780-ra alakult ki, ugyanígy a kastélykert is. A kertben különféle építményeket is emeltek, pld.: a Neptun kút, a Gloriette. A kastély és a kert 1918-ban lett az Osztrák Köztársaság tulajdona. Természetesen itt is a császári lakosztályok megtekintése szerepel az első helyen, de arra figyeljen mindenki, hogy néha hatalmas sorok alakulhatnak ki (legutóbb karácsony és szilveszter között voltunk itt, és kb. 200-300 m-es sor volt a jó idő miatt. Miután a belső részeket már többször láttuk, így egy hatalmas sétát tettünk a parkban).

 Schloß Schönbrunn
 Schloß Schönbrunn - a Neptun kút és a Gloriette
 Schloß Schönbrunn
Schloß Schönbrunn

Egy megjegyzés: A kert részeként 1752-ben itt alapították meg a világ első állatkertjét. Az állatkert természetesen most is látogatható (a kastélyparktól teljesen leválasztva), sajnos a belépti díjai eléggé brutálisak (a felnőtt jegy, ha jól emlékszem, 16 Euro körül volt, ). 

Az idén (2017 02) végre eljutottam ide, eddig akárhányszor Bécsben voltam, a Belvedere mindig kimaradt. Igazából most is csak arra volt időm, hogy egy jót sétáljak a kastély parkjában, de ez is azért több, mint ami eddig volt (korábban szinte mindig a Schönbrunnba mentünk, vagy a Belvárosban (Hofburg, stb) mászkáltunk). Maga a palotakomplexum és a park elég nagy területet foglal el. Alapvetően két kastély található itt, a Felső és az Alsó kastély, valamint az Orangerie. A Felső kastélyban található Ausztria legnagyobb osztrák gyűjteménye, Klimt-től kezdve Schiele-n keresztül Kokoschkáig szinte minden. Már Mária Terézia is itt helyezte el a császári galériát. 1919 óta az Osztrák képtár helye. Sajnos most télen a park nem a legszebb formáját mutatja, de azért nem is olyan csúnya. Az látszik, hogy nyáron hatalmas francia kertként működik sok szökőkúttal. Az Alsó Belvederében Savoyai Jenő herceg pompás szobái tekinthetők meg. Itt és az Orangerie-ben jelentős időszaki kiállítások is szoktak lenni. Aki mindezt meg akarja tekinteni, az készüljön fel egy eléggé borsos árra, most (2017 február) 26 Euró volt a kombinált jegy ára.

 a felső Belvedere
 a felső Belvedere
 a felső Belvedere
 a felső Belvedere
 a felső Belvedere
 a felső Belvedere
 a felső Belvedere
 a felső Belvedere
 az alsó Belvedere
 az alsó Belvedere
az alsó Belvedere 
az alsó Belvedere
 a kastélypark
 a kastélypark
 a kastélypark
 a kastélypark
a kastélypark

az alsó Belvedere végénél (kissé ÉNY-ra) található a szovjet hősi emlékmű és egy nagy szökőkút.


 Hochstrahlbrunnen
Hochstrahlbrunnen

Bécsben természetesen sok más parkok is megtalálhatóak, itt most az egyik legnagyobbat és legismertebbet mutatom be, ez a Duna park (Donaupark). Ide a belvárosból a legegyszerűbben úgy jutunk el, hogy a Prátersternet keresztezve elmegyünk az UNO City felé, a park e mögött található. Van itt rózsakert, kisvasút, tó, vendéglő, TV torony kilátóval, tehát jót lehet pihenni egy nagyobb bécsi kirándulás után. A park mellett hatalmas szabadtéri strand is található.


a Duna park 
 a Duna park
 a Duna park
a Duna park
kínai étterem a Duna parkban

Egy másik, igen népszerű park a Stadtpark, melyet egy mély (és elég ronda) csatornában a Wienfluss patak (folyó?) szel ketté. A parkban található egy kisebb tó, rengeteg kacsával. Nem túl nagy park, de mivel központi az elhelyezése, általában igen sokan pihennek itt. A Dunával ellentétes végében van a Kursalon. Előtte egy virágóra és kissé távolabb Johann Strauss aranyozott szobra található (kissé giccses, de ettől a bécsiek soha nem álltak túl távol). További híres zeneszerzők szobrai is megtalálhatóak itt: pld Schubert. Igazából nem túl izgalmas, de jó az elhelyezkedése.
 Kursalon


 a Strauss szobor
a virágóra

Nagyjából ennyit tudtunk megnézni Bécsből a digitális fotó-korszak ideje alatt, bár van rengeteg képem még a korábbi időszakból is, nem nagyon van kedvem beszkennelni, meg a képek színei is erősen fakulóban vannak. 

Természetesen Bécsben sok más látnivaló is található: az Operaház, Musikvereinsgebäudes (itt tartják a híres újévi koncerteket), az Albertina, a Belvedere, múzeumok tömkelege, még olyan extrém témában is, mint a Temetkezési múzeum, vagy a Bécsi erdő. Tehát csak fantázia kérdése, hogy ki mit néz meg. az Operaház
az Operaház

1. kiegészítés:

Időközben persze többször voltam Bécsben, legutóbb (2017) éppen itt, az Operaház környékén volt dolgom. Az ismerőseimmel megebédeltünk a Hotel Sacherben (Mozart Kávéház). A húsleves nem volt rossz, de ennél azért én jobb húslevest főzök. Ehhez képest 8,50 Euró volt az ára. A bécsi virsli viszont tényleg finom volt. Ez után egy jót sétáltunk a Kärtnerstrassén és a Pálmaház környékén. Erről is felteszek néhány képet, mert az idő nagyon szép volt és jó képeket lehetett csinálni.


 a Kärtnerstrasse
 a Kärtnerstrasse
 az Albertina
 a Pálmaház
 a Burggarten (Polizeiinspektion Wien)
 a Burggarten
Hotel Sacher
Hotel Imperial

Bécsben nagyon sok templom is található (irigylésre méltó állapotban), ezek közül is néhányat bemutatok:


Karlskirche
 Ursulinen Kirche
 Ursulinen Kirche
 Katholisches Pfarramt Maria Rotunda
 Katholisches Pfarramt Maria Rotunda
 Sankt Barbara, griechisch-katholische Kirche
Sankt Barbara, griechisch-katholische Kirche
Katholische Jesuitenkirche (Jezsuita templom)
Katholische Jesuitenkirche (Jezsuita templom)
 Lazaristenkirche
Lazaristenkirche

Bécs egyik kedvelt látványossága az adventi vásárok tömkelege. Erről is bemutatok néhány képet (2017. 12.):


Az összes kép megtekinthető ITT (Fotóalbum):

Bécs néhány olyan középületéről is feltöltök néhány képet, amelyek kiemelkedően szépek, viszont turisztikai szempontból talán annyira nem érdekesek, de hozzátartoznak Bécs látképéhez:


 Wiener Konzert Haus
Wirtschaftskammer Wien - Sparte Handel
(Bécsi Kereskedelmi Kamara)
Österreichische Akademie der Wissenschaften
(Osztrák Tudományos Akadémia) 

Természetesen Bécs környéke sem nélkülözi az érdekesebbnél érdekesebb látnivalókat, ezek közül is szemezgetünk néhánnyal:

Klosterneuburg:

Ez városka Bécstől nincs messzebb, mint 5 km. Legegyszerűbb úgy ide eljutni, hogy visszatérünk a Budapest felől jövő út kis-Duna melletti szakaszára és tovább megyünk a Duna mellett (vigyázat, nem szabad átkelni a túlsó partra, ott mások vannak).
Maga a városka dimbes-dombos helyen épült a Duna D-i oldalán. A legnagyobb dombon található a fő nevezetessége: az Augustiner Chorherrenstift (Ágoston-kanonok-rendi templom és kolostor). A kolostoregyüttes olyan jó helyen fekszik, hogy egy időben VI. Károly német-római császár (III. Károly magyar király) ide akarta áthelyezni császári rezidenciáját, ebben csak halála akadályozta meg. A templom legnagyobb látványossága a Verduni oltár (semmi köze a francia Verdun-höz, alkotója magyarosan írva Verduni Miklós volt), amely egyike a legjelentősebb zománcmunkáknak Európában. A rendháznak van múzeuma is.


 Augustiner Chorherrenstift
 Augustiner Chorherrenstift
 Augustiner Chorherrenstift
Augustiner Chorherrenstift
Augustiner Chorherrenstift


Ha mégis átkelünk a Dunán, akkor az sem olyan nagy baj, mert akkor az A22-es autópályán eljuthatunk Korneuburg mellett Leobendorfhoz (kb. 10-15 km Bécstől). Ugyanis itt található az egyik legszebb osztrák vár, a klasszikusan lovagvárszerű Burg Kreuzenstein.
A megtekinthető szobák nagyon szépek, és igen érdekes a konyha is.


Burg Kreuzenstein

Amikor legutóbb itt jártam, a Duna felőli oldalán egy új parkolót építettek, nem tudom, hogy ez azóta elkészült-e, addig csak Leobendorfon keresztül lehetett feljutni a várhoz.

Ha déli irányban hagyjuk el Bécset, arra felé is találni néhány megtekintésre érdemes helyet.
Ezek közül az egyik Laxenburg. Az A2-es autópályán kell elhagyni Bécset, de figyelni, kell mert nem kell messze menni rajta! Eredetileg vadászkastélynak épült egy hatalmas park közepén. Amikor legutóbb ott jártunk 1,5 eurót kellett fizetni belépődíjként. A gyönyörű parkot különféle irányban futó csatornás és patakok szelik át. Maga a vadászkastély egy szigeten található, az egyik oldalról egy komppal közelíthető meg (fizetős!), a másik oldalról egy hídon keresztül. A kompot annak ajánlom, aki nem akar egy szép nagyot kerülni, mert különben érdemes hátulról a kastélyhoz elsétálni. Tipikus angol kert kialakítású a park. A legnagyobb tavon csónakázni is lehet.


Laxenburg 
 Laxenburg
Laxenburg - a kis komp

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klímaszerelés Budapesten és környékén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése