2011. április 10., vasárnap

Ausztria, Wachau - Nibelungengau - Strudengau, SzG3

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klímaszerelés Budapesten és környékén

További osztrák beszámolók:
Bécs (Wien), (advent, 2017, Fotóalbum)
Grác (Graz)
- Innsbruck
- Fürstenfeld
- Güssing
- Weiz
- Batthyányok földje
- végig a Rába (Raab) mentén
- Tabor
- St. Martin
Barenschützklamm, Ötschergraben
Hohe Wand, Rax, Schneeberg
Várak, kastélyok Ausztriában
- Herberstein, az állatkert és a kastély
a Stubenbergersee és környéke


Most Ausztria egy viszonylag könnyen elérhető részére látogatunk el: ez a Duna Wachau - Nibelungengau szakaszait érinti. A Wachaut szokták az osztrák Duna-szakaszok közül a király-szakasznak is nevezni, valószínűleg nem érdemtelenül. Sajnos a sok látnivaló közül nem mindent sikerült megnéznünk, sokszor elég borús volt az idő, így csak közepes minőségű képeket tudtam csinálni, de itt is elsődleges volt a túrázás és csak másodlagos a fényképezés. Akkor most lássuk a helyszíneket:
1. A Wachau:
A Krems és Melk közötti szakaszt nevezik Wachaunak. Ez a 33 km hosszú szűk folyóvölgy a Duna osztrák szakaszának legszebb része, 500-1000 m-es meredek hegyek között kanyarog. Aki ide látogat, annak rögtön a szemébe tűnik, hogy itt nem sok mindennel foglalkoznak, de azzal viszont igen alaposan.
Ezek közül természetesen az első a turizmus, de erről azért nem szólok külön, mert szokás szerint hozzák a nagyon jó formájukat, semmilyen csalódás nem éri az embert ezen a tájon sem. Azért külön kiemelném a Duna mindkét partján futó első osztályú kerékpár utakat, valamint a hozzájuk kapcsolódó kerékpáros panziókat, ahol kiemelt (kerékpáros) reggeli adnak az utasoknak és a legtöbb helyen kerékpár szerviz is van (bár csak megközelítőleg itt tartanánk!).
Második és harmadik helyen, szinte megosztva a szőlészet ill. a sárgabarack termesztés található. 

 Wachau-i szőlőskertek
Wachau-i szőlőskertek

Na, ezekből aztán mindent előállítanak, amit csak lehet. A helyi boroktól a barack készítményeken át (likőr, pálinka, lekvár, stb, mind kézműves termék) minden és mindenhol kapható mindig.
Még egy helyi specialitás van, ez a laberl. Ez egy zsemle féleség (ha jól emlékszem zablisztből), ami minden pékségben kapható. Nagyon jó, bár nem annyira különleges, mint ami a hírnevéből következne, legalábbis számomra (vagy túl el vagyunk kényeztetve az osztrák pékek által).
A Wachau keleti kapuja Krems Und Stein (általában csak Krems néven). A nagy U nem véletlen, mert Krems és Stein közé egy Und nevű helyiség is bekapcsolódik, ebből különböző szóviccek is keletkeztek. Kremsben nem sokat időztünk, mivel elsősorban a kolostorok és a természeti szépségek megtekintése miatt jöttünk ide. Azért egy kicsit bekukkantottunk a városba is, valamint felkerestük Stein-ben Köchel házát is, aki azért érdekes, mert Ő katalogizálta Mozart műveit, tehát ha azt halljuk, hogy következik Mozart ... műve, Köchel jegyzék száma ez és ez, na akkor az innen származik.


 Krems
Krems
 Stein - Köchel szülőháza
Stein - Köchel emléktáblája

Ha Krems-szel végeztünk, akkor most már igazán belecsaphatunk a közepébe!

A Duna túloldalán található az első nagyágyú, Göttweig kolostora. A kolostor egy 450 m magas domb tetején található, innen őrködött a Duna ezen szakasza felett. 1074-ben Altman püspök alapította. Göttweig várszerű kolostora évszázadokon keresztül alakult, bővült, mostani barokk alakját Hildebrant építőmestertől kapta, bár az építkezések még napjainkban sem fejeződtek be. Miután folyamatosan sok pénz hullik a perselyekbe, a kolostort nevezik a "csengő pfennigek kolostorának" is, de hívják az osztrák Monte Cassino-nak is. Csak az északi részt, a pompás császárlépcsőt és a keleti valamint a déli szárnyat összekötő épületegyüttes egyes részeit tudták befejezni.
A templom nagyon szép, de a kolostorban még szebb termeket találunk: az un. Napóleon szoba, a Képtár, a Könyvtár, a múzeum és a kincsestár. Figyelem, a kolostor csak tavasztól-őszig van nyitva, érdemes az interneten utánanézni, hogy pontosan mikor.


 Göttweig
 Göttweig
 Göttweig
 Göttweig
 Göttweig
 Göttweig
Göttweig - kiállítás a pincerészen

Miután a kolostort megtekintettük, visszatértünk az É-i partra, folytattunk utunkat Dürnstein felé. Itt az egyik érdekesség, hogy az országutat átvezették a város alatt, így az autós forgalom egyáltalán nem zavarja a város életét. Mind a két végén van autós pihenő (parkoló), de az fizetős.
Ez a hely arról nevezetes elsősorban, hogy itt raboskodott Oroszlánszívű Richárd, akit a Szentföldről visszatértében Bécsben elfogtak (V. Lipót osztrák herceg) és ide szállították raboskodni.
A kis városka tele van szebbnél szebb templomokkal, kolostorokkal. A Duna parton kitűnő séta (és kerékpár) út van. A várromhoz is érdemes felsétálni, a Kunigunda templom romjai mellől indul az út és kb. 30 perc alatt fel lehet érni a romokhoz. Innen pazar kilátás van a Duna felé (az út elég meredek).


Dürnstein, a Duna parti sétány
Dürnstein várának romja

(ez a kép azért kedves különösen a számomra, mert ez volt az első kép, amit feltettem a Panoramio-ra és ezen keresztül a Google Earth-re, azóta ezek száma kb. 18.000-re növekedett)

Dürnstein, kilátás a Dunára a várromból
Dürnstein, kilátás a Dunára a várromból
Dürnstein várának romja
Dürnstein várának romja
Dürnstein
Dürnstein
Dürnstein apátsági temploma
Dürnstein apátsági temploma
Dürnstein

Az É-i parton tovább haladva a következő látványosság Weißenkirchen. A többi helyhez hasonlóan ez is sokszor volt csatatér, a 30 éves háborúban a svédek itt verték meg a császári csapatokat,  1805-ben a francia csapatok itt ütköztek meg az oroszokkal. A gótikus templomot a mohácsi csata hírére építették át erődtemplommá. Ma már szerencsére ezek csak emlékek, kaptunk egy szép kis Duna-menti falucskát.


Weißenkirchen
Weißenkirchen - feljárat a templomhoz
Weißenkirchen - feljárat a templomhoz
 Weißenkirchen
Weißenkirchen

Közvetlenül Melk előtt a D-i oldalon található Schönbühel an der Donau várkastélya. A vár magántulajdonban van, sajnos így nem látogatható. Kívülről nézve impozáns kastély, közvetlenül a Duna partján. A Wachau egyik legtöbbet fényképezett épülete. Szárazabb időben a kastély előtt a Dunában két szikla látható, ezek a "Borjak", a nyaralók kedvenc napozó helye.


 Schönbühel a. d. D.
Schönbühel a. d. D.
Schönbühel a. d. D., a "Borjak"

Ez után nem sokkal elérkezünk a legszebb helyhez, ez Melk. Az A 1-es autópálya a város mellett halad el, így Melket onnan is könnyen megközelíthetjük. Melk a Wachau Ny-i kapuja. Az eddig ismertetett helyek közül ez talán a magyarok kedvenc helye ezen a környéken. A városka is szép, de ide mindenki az apátság miatt érkezik.


Az osztrák Escoriálnak nevezett épületegyüttes (Magyarországon az osztrák Pannonhalmának is nevezik) a Duna felett egy 60 m magas dombon helyezkedik el. Mérete hatalmas, csak a déli szárny 325 m hosszú. A Kolostor legszebb részei: a főkapu, a Prelatura (kápolnájában szép oltárképekkel), a Képtár: ennek legfőbb értéke egy  Cranach festmény: "Mária a lugasban", az Archívum a híres Melki kereszttel, a Császár folyosó, a Császár terem, a Márvány terem és a Könyvtár. A Márvány termet az épületegyüttes K-i szárnyával egy kitűnő kilátást biztosító terasz köti össze. Ide is eljutunk az apátság megtekintése közben. A kiállítás színvonalára jellemző, hogy máshol egy ilyen színvonalú gyűjteményt nemes egyszerűséggel kincstárnak hívnának.

 Melk - az Apátság
 Melk - az Apátság
 Melk - az Apátság
 Melk - az Apátság
Melk - az Apátság
Melk - az Apátság, a Márvány terem
Melk - az Apátság
Melk - az Apátság
Melk - az Apátság
Melk - a város sétáló utcája
Melk - Méh hotel (Beehotel)

A wachaui Duna szakaszon számtalan kisebb település is található, ódon házakkal, szép templomokkal:

- Schwallenbach:

 Kirche hl. Sigismund
 Kirche hl. Sigismund
Kirche hl. Sigismund

- Sankt Johann:


- St. Michael:

Wehrkirche St. Michael
 Wehrkirche St. Michael
 Wehrkirche St. Michael
Wehrkirche St. Michael


kerékpár út

- néhány jellegzetes kép a Wachauról: Aggstein vára

Melk után Linz felé haladva változik a Duna neve, itt Nibelungengau-nak hívják. A Nibelung vidék pontosabban Melk és Ybbs között húzódik. Itt elsősorban az É-i oldalon találhatóak a látványosságok. Ezek közül az első Artstetten kastélya. Ez  4-5 km-re található a Dunától egy szép erdős vidéken. Artstettenben született Oskar Kokoschka, a híres modern osztrák festő. Igen sokat tartózkodott itt Ferenc Ferdinánd trónörökös is. Itt temették el, mivel a felesége nem volt "jogosult" a bécsi temetésre (nem volt egyenrangú a trónörökössel), aki viszont nem akart egyedül ott nyugodni. Így közös sírboltba temették el őket a plébániatemplomban. Az osztrákok nagy becsben tartják ezt a kastélyt (persze a többit is).


Artstetten
 Artstetten
Artstetten
 Artstetten
Artstetten
 Artstetten
Artstetten
Artstetten 
Artstetten 

Az osztrákok a kastély képét egy 10 Eur-s ezüst pénzérmén is kiadták.


A következő megálló az Artstettentől néhány km-re található Maria Taferl. A templomot 1660-1710-ig építették, amely a Duna felett egy dombon található, kitűnő kilátással a Dunára. A hagyma alakú kupolák már messziről látszanak. A templom barokk stílusú, a márvány főoltárának képeit a Krems-i Schmidt festette (az egész Wachau és Nibelungengau tele van a képeivel). Az épület előtt áll egy kőasztal a tájnak is nevet adó "Taferl", amely eredetileg egy pogány áldozati oltár volt. A hely Ausztria egyik leghíresebb búcsújáró helye, híre Maria Zell-ével vetekszik. Nekem pont ez volt a bajom itt is (meg ott is), hogy az üzleti katolicizmus nagyon átitatta az egész helyet, nem tudom, hogy ennek mi köze van az igazi valláshoz. Mindenesetre mind a két helyen kitűnően megélnek belőle, még az osztrák nívón belül is a felső pozícióban.


Maria Taferl
Maria Taferl (éppen tatarozták a templomot)
Maria Taferl  - a templom belseje
 Maria Taferl - kilátás a Dunára
 Maria Taferl - kilátás a Dunára
Maria Taferl - Hotel Schachner Krone & Kaiserhof 
Maria Taferl - egy muzeális pálinkafőző berendezés

Tovább haladva Ny felé, elérjük Persenbeug községet. Az osztrákok az itt található várat a magyarok elleni fontos erődítésnek tartották. I. Ferenc császár egyik kedvenc tartózkodási helye volt. Itt született az utolsó magyar király, IV. Károly.


Persenbeug

 Persenbeug

Persenbeug után tudunk visszatérni Ybbs-en keresztül az A1-es autópályára, áthaladva az egyik osztrák dunai vízi  erőmű felett.

 Vízi erőmű Ybbs-nél
 Vízi erőmű Ybbs-nél
 Vízi erőmű Ybbs-nél
Ybbs látképe az erőmű felől

A harmadik osztrák "Dunakanyar" szakasz Ybbs és Grein között található, ez a Strudengau:

Az első állomás egy szurdok, amely Grein előtt található (közigazgatásilag Grein-hez tartozik): 

- Grein an der Donau, Sankt Nikola an der Donau, Stillensteinklamm:Grein mellett (Persenbeug felé menet) található egy egészen korrekt szurdok, ez a Stillensteinklamm. A nevét onnan kapta, hogy a patak a szurdok egy részén eltűnik a föld alatt és itt a kövek csendesek. Ez a rész egyébként a Strudengau szakasz része. Könnyű megtalálni, ha Grein felől jövünk, akkor kb 4-5 km-re lesz egy jobb kanyar az úton, itt a baloldalon futó vasút egy kis viadukton halad át, itt kell balra kanyarodni és leparkolni. Van kis büfé, de jobb, ha saját ételt, italt fogyasztunk, nem egy nagy szám. Ha elindulunk a patak mentén, először balra egy működő vízi malmot találunk, utána meg egy kis működő vízi erőművet. Maga a szurdok ez után kezdődik. Sajnos fényképezés szempontjából nem a legjobb, mivel fény alig hatol be a szurdokba. Miután több irányban is el lehet kirándulni (pld a szomszédos várromhoz), érdemes a szurdok bejáratánál lévő táblát kitanulmányozni. Maga a szurdok nagyon szép, olyan ősi hatást kelt, mintha a Jurassic Park-ban tartózkodnánk. Szép sziklaalakzatok is találhatóak. Én sajnos nem tudtam (legalább is most) végig menni rajta, de ha még be tudom ütemezni, meg fogom tenni.
Összefoglalva: nagyon kis apart szurdok, szerintem megnézendő!


- Grein an der Donau:


Grein a Strudengau nyugati bejáratát őrzi, szó szerint, mivel az alkalmas hely miatt egy vámszedő hely alakult itt ki, főleg ami a dunai hajóforgalmat jelentette. Ami történelmét illeti, igencsak mozgalmas volt, a sok "látogató" között volt Mátyás király is, és ezen a környéken is húzódott a magyar határ egy darabig. A vár és a város is többször leégett, de mindig újjá építették. 1945 után egy rövid ideig amerikai megszállás alatt volt a város, de 1955-ig, közel 10 évet a szovjetek voltak itt az urak (elvtársak). Ehhez képest egész jó állapotban van a város és a vár.
A vár az egyik legrégebbi és leglátványosabb vár Ausztriában. Nem szokatlan, hogy ez is magántulajdonban van. Vezetett túrával a vár egy kis része bejárható.
Igazából a vár látványa a legmegkapóbb, talán ez a második legfényképezettebb vár a Schloß Schönbühel után.

Schloß Greinburg
Schloß Greinburg
Schloß Greinburg
Schloß Greinburg
Schloß Greinburg
Schloß Greinburg
Schloß Greinburg kertje
 Grein központja
 Grein központja, arégi Városháza
 Grein központja
Grein központja
a Duna Grein-nél
a Duna Grein-nél

Ha valaki Dél Csehországba igyekszik, annak nem kell Linzig elmennie az A1-es autópályán és ott átmenni a Dunán, Linz előtt le kell kanyarodni az autópályáról Mauthausen felé és ott átmenni a Duna bal partjára. Így legalább 40 km-t meg lehet takarítani. Sajnos Mauthausen egy szomorú nevezetességgel bír, 1939-ben itt létesült egy koncentrációs tábor. A tábor helyén ma emlékmű áll.
Maga a városka korábban jeles hely volt: fontos vámszedő hely (a neve is innen ered Mauthausen - vámház). Maga a városka szépen ráépült a Dunára, így szép sétát lehet tenni a Duna-parton.


Mauthausen
Mauthausen

Ezzel végig is vettük azokat a helyeket, amelyeket ezen a tájon sikerült meglátogatnunk, azonban kissé közelebb és távolabb is vannak olyan helyek, amelyeket érdemes egy Wachau-Nibelungengau-Strudengau-i úthoz hozzácsatolni. Ezek közül kettő helyen mi is voltunk, ezekről képeket is tudok mutatni, a többit csak az útikönyvek alapján tudom ajánlani, hátha valakit az jobban érdekel és másképpen állítja össze a programját, mint mi.
1.  Schallaburg reneszánsz kastélya:
Ennek a meglátogatása annál is könnyebb, mert csak úgy 5 km-re fekszik Melk-től. A kastélyból látszik a Melki Apátság és viszont. A Melki Apátság az A1 autópálya jobb oldalán található, a Schallaburgi kastély pedig a bal oldalán (Salzburg felé menet). A kastély jelenlegi reneszánsz formáját az 1500-es években nyerte el, a Steiner család által. Egy reneszánsz palazzo-t akartak létesíteni és szerintem sikerült is nekik. A kastéllyal csak egy 'baj' van, itt időszaki kiállításokat szoktak tartani, ezért érdemes a kastély honlapját áttanulmányozni, hogy éppen mi a kiállítás tárgya. Magyarország is szerepelt már itt egy nagy sikerű kiállítással 1982-ben: Mátyás király és a reneszánsz Magyarországon (közel 100.000 látogató látta).


 Schallaburg
Schallaburg
Schallaburg

2. Rappottenstein vára:
Ez kissé messzebb van, mint az előző kastély, kb 50 km-re. Akkor célszerű útba ejteni, ha Dél Csehországból térünk hazafelé, mivel más esetben nagyon kiesik a szokásos túraútvonalakból. Rappottenstein község maga nem egy nagy szám, viszont egy igen kellemes dimbes-dombos helyen fekszik, ahol igen kellemes kerékpár és gyalog túrákat lehet tenni.  A turista térkép szinte mindenhol ingyen beszerezhető. A vár a községtől kb 1,5 km-re található, kellemes gyalogúton átsétálható odáig (kb. 1/2 óra), az út nagyrészt gyönyörű erdőben halad. A vár alatt keresztezzük a két Kampf közül a Kleiner Kampf-ot, aminek igen érdekes narancssárgás színe van a kioldott ásványoktól.


a Kleiner Kampf
a Kleiner Kampf

A vár maga igen régi, soha nem sikerült senkinek elfoglalnia. Alapjait Rapoto von Kuenring rakta le, innen is származik a neve.

Rappottenstein vára
 Rappottenstein vára
 Rappottenstein vára
Rappottenstein vára

A vár mellett közvetlenül is jó kiránduló helyek vannak, hatalmas sziklákkal, szikla alagutakkal:

 Rappottenstein melletti sziklák
Rappottenstein melletti sziklák

Ezek voltak azok a helyek, ahol Mi is voltunk. A továbbiakban még ajánlok egy-két helyet, amit az útikönyvek szerint meg kell nézni, de vagy nem fért már bele az időnkbe, vagy éppen felújították vagy más ok miatt nem tudtuk az adott helyet megnézni:
1./ Spitz-ből fel lehet menni a Jauerling nevű hegyre (gyalog 3 óra, de autóút is vezet fel), ez a Wachau legmagasabb csúcsa - 959 m, a kilátóból ragyogó kilátás nyílik nemcsak a közeli tájakra, hanem az Alpesekre is (mi voltunk itt, csak éppen szintén május 1-én nyitott a kilátó, így nem tudtunk felmenni, a fáktól meg nem láttunk semmit!).
2./ Willendorf: a község egy szokásos osztrák falu, viszont arról nevezetes, hogy itt találták meg a Willendorfi Vénusz-t, amely jelenleg a legrégebbi ember által készített szoborábrázolás. Ma Bécsben őrzik a szobrot.
3./ Aggstein várának romjai: a vár koronázta sziklacsúcs az egyik legszebb látvány a Wachauban, elsősorban sasfészek szerű elhelyezkedése miatt. A várból nagyszerű kilátás nyílik a Dunára.

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klímaszerelés Budapesten és környékén