Powered By Blogger

2011. február 22., kedd

Csehország, Cseh Paradicsom, SzG3

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm! 

Más részletesebb beszámolók Csehországról:
a Morva karszt
- a Cseh Paradicsom
- Szász Svájc, Cseh Svájc
- Cseh várak, kastélyok, várromok
Lednice, Valtice, Mikulov háromszög 
- Brno

Most Csehország egyik legszebb helyét mutatom be: ez a Cseh Paradicsom. Szerintem a neve nem véletlen, ennyi szép helyet (erdőket, várakat, kastélyokat, várromokat, tavakat, sziklákat, szép városokat) ilyen kis helyen nem sok országban találni. Ezekből fogunk szemezgetni.

Először magáról a vidékről:
A Cseh Paradicsom Prágától észak keletre található úgy 80 km-re. Jellemzői közé tartoznak a homokkő sziklák (kicsit más stílusúak, mint a Cseh-Svájcban, de nem kevésbé szépek). A terület tele van kitűnő kerékpár és túra útvonalakkal. Miután a hegyek inkább dombok, ezért a kevésbé gyakorlott túrázóknak és kerekeseknek is ajánlható. A területet 1955-ben vették védettség alá, jelenleg 180 km2 tartozik ide. A park szerepel az UNESCO geoparkok listáján is, ez viszont már 450 km2-et tesz ki. 

Ha már a többi területen kineveztünk (vagy a szokásjog alapján azzá vált) egy központot, akkor szerintem most  Jičín-t joggal tartjuk a Cseh Paradicsom központjának, még ha annak a szélén is helyezkedik el. 


Jičín környéke már a 6. század óta lakott, magát a város a 12. század óta említik. Tipikus cseh város, a  közepén a négyszögletes térrel. Az egyik "leghíresebb lakója": Rumcájsz, aki igen sokat tevékenykedett a városban, majd menekült el a Rejtekadó erdőbe (ez valahol a Prachovi sziklák környékén lehet, itt egy sziklacsoportot el is neveztek Rumcájszról).

A főtér egyik szegletében található egy magas torony (városkapu), ennek a tetejébe fel lehet menni és csodálatos kilátásban lehet gyönyörködni.

Jičín 
 Jičín
 Jičín
 Jičín
 Jičín
Jičín
 Jičín
Jičín, Husz János szobra



Az első látványosság, amely Jičín-hez esik közel a Prachovi sziklák (Prachovské skály). 


A területet két oldalról is meg lehet közelíteni, Én már voltam mind a két oldalról, szerintem a prachovi parkolóból a legkönnyebb bejutni. A terület nincs lezárva, viszont mindenképpen javaslom a belépő megvételét, egyrészt több helyen ellenőrzik a túra folyamán, másrészről látni, hogy jól használják fel a bevételeket: pontos tájékoztatás, gondosan karbantartott utak, korlátok, stb, meg ne legyünk bunkók (egyébként sem drága). Ha a parkolóból elindulunk visszafelé az út mellett, kb. 200-300 m-re jobbra visz a turistaút és hamarosan egy kis katlanba érkezünk. Itt célszerű balra kanyarodni, felkapaszkodni a lépcsőkön és a sziklák felett végig sétálni a végpontig, majd onnan a másik oldalon visszasétálni a parkolóig. Közben több kilátóból meg lehet tekinteni az egész sziklavárost. Az út hullámzik, de nem veszélyes, több helyen lépcső van, vagy keskeny (néhány helyen csak fél méter széles) sziklarepedésen megy az út. A katlanból indul egy közvetlen út is a végpontig, ekkor alulról nézhetjük meg a sziklákat. Egyébként Rumcájszról elnevezték az egyik sziklát is. Célszerű a parkolónál található tájékoztató tábla alapján a túraútvonalat megtervezni, pontos, megbízható. Az általam javasoltnál lehet hosszabb utat is tervezni. 

 Prachovi sziklák (Prachovské skály)
 Prachovi sziklák (Prachovské skály)
 Prachovi sziklák (Prachovské skály)
 Prachovi sziklák (Prachovské skály)
Prachovi sziklák (Prachovské skály)

Egy kicsit össze vissza fogok ugrálni a látnivalók között (sziklás területek (Rock City), várak, kastélyok várromok, tavak, erdők), hogy ne legyen unalmas a beszámoló. Így az első vár, amit bemutatok az Kost. A területen lévő várak közül a legjelentősebb és legmonumentálisabb.



Itt már megjelennek a jellegzetes homokkő képződmények, ezek egyik csoportján helyezkedik el a vár. A vár mellett a szokásos halastó is megtalálható. Igazán impozáns a vár látványa is, ahogy a homokkő kibúváson trónol. Maga a vár középkori, már 1358-ban említik. Beneš of Vartemberk volt a vár első építője. Azon kevés várak közé tartozik, amely nem változott gyakorlatilag semmit az eredeti kialakítása óta. A várban inkább fegyvergyűjtemény található, mint berendezett szobák, aki viszont ez iránt érdeklődik, az bizony nézze meg. Híres az ún. fekete konyhája.

 Kost
 Kost
 Kost
 Kost
 Kost, a várkápolna
Kost, a vár melletti halastó


Továbbra is a Cseh Paradicsomban vagyunk (ennyi szép hely ilyen kis helyen!, ide elég hosszú időre el lehet jönni, a várak között még gyalog is el lehet túrázni, élvezve a homokkő sziklák szépségét, bár ez a várrom bazalton van). Ez most kivételesen egy várrom - Trosky - (több is van a területen), viszont egy kiemelkedő ponton helyezkedik el, e miatt már messziről jól látszik (ezért eltéveszthetetlen, sok kastély alulról és messziről nem igen látszik itt, szó szerint a lábáig kell elmenni, hogy biztosak legyünk, hogy ott vagyunk). Igazából a kilátás miatt kell!! idejönni, mert az viszont tényleg páratlan. A vár két sziklacsúcsra épült, 1380 óta ismert hely. A várat sohasem vették be, mégis a XVII. századtól lakatlan és rommá vált. A XIX. században a romantikusok felfedezték páratlan fekvését, számtalan költő, festő, író látogatott ide. A két tornyot magyarul Nagyinak és Pannának hívják.


 Trosky
 Trosky
 Trosky
 Trosky
Trosky

Most megint visszakanyarodunk a sziklákhoz. Egy olyan csoportot mutatok be, amely természetesen nagyon hasonlít a Prachovi sziklákhoz, csak kisebb területen fekszik, kicsit szellősebb, de mindenképpen megtekintésre érdemes. Ez: Rotštejn. Sokat nem fogok írni róla, a képek magukért beszélnek.


 Rotštejn, a várrom
 Rotštejn
 Rotštejn
 Rotštejn
 Rotštejn
Rotštejn

Mint az az utolsó képen is látszik, a területen kitűnő turista utak vannak (ez egyébként egész Csehországra jellemző). A képeken is látszik, hogy csak éppen-hogy dimbes-dombos a terület, tehát kevésbé gyakorlott turistáknak is ajánlható (ez jellemző az egész Cseh Paradicsom régióra). Kitűnően lehet itt nordic walking-olni is, valamint kerékpározni. 

Most egy kastélyt látogatunk meg, amely Turnov külvárosában található (maga a város is nagyon szép). Ez:  Hrubý Rohozec (németül: Groß Rohosetz).



A kastély alapjait már a XIV. században lerakták, mivel egy fontos kereskedelmi útvonalat lehetett így ellenőrizni. Előbb Jan von Šelmberk, később Konrad Kraiger Kraigk építette tovább a kastélyt gótikus stílusban. Legutoljára a Desfours család birtokolta (1945-ig) és alakította ki a jelenlegi formáját. A kastély körüli terület szokás szerint nagyon szép érdemes ott is egy kicsit kirándulni.


 Hrubý Rohozec
 Hrubý Rohozec
 Hrubý Rohozec
 Hrubý Rohozec
 Hrubý Rohozec, enteriőr
 Hrubý Rohozec, a kastély környéke
 Hrubý Rohozec, a kastély környéke


Néhány turnovi virtual tour:

Virtual tour 2a
Virtual tour 2b
Virtual tour 2c

Most egy picike kastélyt látogatunk meg: Valdštejn-t.


Ez egy picike vár, de olyan mint egy ékszer. Szintén a Cseh Paradicsomban található, nem messze Kost várától (van még egy-két érdekes dolog erre felé). Mi egy másik kastélytól gyalogoltunk át ide. A vár egy kis gerincen helyezkedik el, rendkívül látványos. A Valdštejn név az osztrák Wallenstein család cseh neve (vagy fordítva?). Miután a husziták elfoglalták, elkezdett leromlani. 1621-ben a Valdštejn család visszanyerte a kastélyt és építettek egy templomot (erre a kicsi helyre!) Nepomuki Szent Jánosnak. Ma ez zarándokhely. Az idevezető hídon 10 cseh szent szobra van elhelyezve.
Azt már meg sem említem, hogy a környéke is egyenesen fantasztikus, jól kiépített turistautak, csodálatos sziklák.


 Valdštejn
 Valdštejn
 Valdštejn
 Valdštejn, a Nepomuki Szent János templom
 Valdštejn, a kőhíd a szentek szobraival
Valdštejn


Virtual tour

Most egy másik kastélyt keresünk fel, ez Hrubá Skála (németül: Groß Skal). 



Turnovtól kb. 7 km-re fekszik egy gyönyörű homokkő sziklacsoporton. Már 1353-tól említik. Később ez a kastély is a Valdštejn (Wallenstein) család birtokába került. Később az Aehrenthal nemesi család birtokába jutott. Itt született az Osztrák Magyar Monarchia külügy minisztere: gróf Alosis Lexa von Aehrental (1854-ben).


 Hrubá Skála
 Hrubá Skála
 Hrubá Skála
 Hrubá Skála
 Hrubá Skála
Hrubá Skála


Virtual tour


Most a csehek egy igen szimpatikus tulajdonságáról szólok. Amint lehet, azonnal csinálnak egy tavat, e miatt nem csak a finneket, hanem a cseheket is az ezer tó országának lehet mondani. Ennek több előnye is van: szép (szerintem tájképi szempontból kevés szebb van, mint egy csomó tó erdő közepén), mindenhol halat tenyésztenek bennük (e miatt mindenhol és olcsón lehet halhoz jutni - piacon és vendéglőkben egyaránt), partján strandok vannak, csónakázni lehet rajtuk, egyben jó vízgazdálkodási lehetőség is, felfogni az áradásokat, majd a vizet levezetni. Vagy meg kell nézni pld. Telc-t (az óvárost), amelyet nagy tavak vesznek körbe, fantasztikusan néz ki. Mi is sok tó partján sétáltunk már, csak jó élményünk volt ezekkel kapcsolatban (a folyókról nem is beszélve, mert azok is fel vannak duzzasztva és még áramot is termelnek!). 
Na akkor most nézzünk egy konkrét helyet itt a Cseh Paradicsomban: Branžež mellet található a Komárovský Rybník (halastó). Mindazok a jó tulajdonságok, amiket az előbb elsoroltam, itt meg is találhatóak. A fentieken túl a tájra jellemző homokkő sziklás is megjelennek itt, van kemping és egyéb jó szálláshely is itt (tehát tulajdonképen minden van itt, amire szüksége lehet egy turistának).


 Komárovský Rybník (halastó)
 Komárovský Rybník (halastó)
 Komárovský Rybník (halastó)
 Komárovský Rybník (halastó)
Komárovský Rybník (halastó)


Még egy helyen voltunk itt, ez Vsen. Igazából csak egy apró falu, de itt mentünk át és ezért megnéztük a templomot. Nagyon szép (nagyjából ennyit lehet írni róla).


 Vsen
 Vsen

                                  Vsen

A cseh Paradicsom körül persze más szép látnivaló is található, mi ezeket tudtuk megnézni. Néhány ötletet azért adok és azok virtual tour-jaiból néhányat ide teszek, hátha valaki erre jár és azokat is megnézi. A Cseh Paradicsom 3 régiót (megyét) érint, így a további látnivalókat régiókként ajánlom (útikönyvek alapján):

1. Hradec Kralove régió
- a/. Liban
- b/: Sobotka- Humprecht
- c/: Nova Paka
- d/: Pecka

2. Liberec régió:
- a/: Sychrov
- b/: Mala Skala
- c/: Bozkov
- d/: Jilemnice

3. Közép cseh Régió:
- a/: Bozen
- b/: Detenice

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm!